Návrat na hlavní stranu

Útěchov u Brna [ Katastr (místní část) ]

Obec Útěchov je připomínána v Zemských deskách brněnských roku 1365, kdy patřila k hradu Ronovu, pánů z Lipé a Lichtenburku. Od roku 1562 byly v majetku panství pozořického, mikulovské větve rodu Liechtensteinů. Od svého vzniku byl Útěchov samostatnou obcí a k Brnu byl připojen roku 1980. Původně zemědělské sídlo se postupně měnilo v sídelní lokalitu a v současnosti je územím zdravého bydlení a rekreační oblastí brněnské aglomerace.

Spojení s centrem města zajišťují dvě linky MHD č. 43 a 57. Útěchov je východištěm zajímavých turistických tras i oddychových procházek v komplexu rekreačních lesů, spravovaných Školním lesním podnikem "Masarykův les" při Mendelově univerzitě v Brně.

Území Útěchova navazuje na přírodní rezervace Coufavá a U lípy. Oblast je okrajovým prostorem střední části chráněné krajinné oblasti Moravský kras, s objekty lesnického Slavína, studánek a památníků osobností se vztahem k lesům a přírodě.

Sportovní zařízení ve správě MČ umožňuje využití tenisových kurtů, hřišť na odbíjenou nohejbal i malou kopanou, sprchy a občerstvení v příjemném oddychovém prostředí.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Městská část Útěchov
Útěchov
602 00 Brno
Česko (CZ)
tel: (+420) 541 239 138

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě


Typ záznamu: Katastr (místní část)
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 19.09.2021 v 15:31 hodin

Copyright 1999-2024 © Kam na Pardubicku, s.r.o.